Een typediploma is voor elk kind met dyslexie een must. Het heeft veel meerwaarde wanneer er een laptop of computer (met eventuele software) kan worden ingezet.
Onze ervaring is dat de meeste kinderen, ondanks hun dyslexie, prima een typediploma kunnen halen. Wij adviseren dan ook om, veelal na de behandelperiode, te starten met een typecursus. Afhankelijk van de motivatie van het kind en de motorische handigheid, is starten met een typecursus aan te raden vanaf groep 6. Vaak is de winterperiode een geschikt moment om met een cursus te starten. Ouders vragen ons vaak met welke opleidingsinstituten of programma’s wij goede ervaringen hebben. De keuze hangt van verschillende factoren af. Als uw kind forse leesproblemen heeft, is het prettig wanneer de te typen woorden worden voorgelezen. Typetopia en LOI Kids bieden deze mogelijkheid. Deze programma’s bieden ook spelvormen en game-elementen. Dit kan ook bevorderlijk zijn voor de motivatie.
Een goedkopere optie is het programma Ticken. Er wordt gelijk gestart met betekenisvolle woorden en niet met letterreeksen. Dit kan prettig zijn voor sommige kinderen. Je kunt een gratis demo aanvragen via www.ticken.nl.

Het kan ook prettig zijn wanneer de typelessen op school plaatsvinden. De lessen kunnen gevolgd worden in een bekende omgeving. Informeer wel even of er regelingen of aanpassingen mogelijk zijn voor kinderen met dyslexie. Krijgt een kind toch een certificaat als blijkt dat het aantal woorden per minuut niet gehaald wordt, of het aantal fouten net wordt overschreden? Vraag ook of het kind een eigen toetsenbord mag gebruiken tijdens de lessen en het examen. Dit kan zeker helpend zijn.
Voor de fans van Donald Duck is er nu Duck Typen. Je kunt ook hiervan een gratis typeles uitproberen. We hebben nog geen ervaringen gehoord van kinderen die bij ons komen. Heeft uw kind deze lessen gevolgd? Vertel ons uw ervaringen!