Kinderen

Heb je net te horen gekregen dat jij dyslectisch bent? Wil je meer weten over dyslexie? Ga je een spreekbeurt houden over dyslexie of ken je iemand die dyslexie heeft? Dan vind je hier veel informatie!

Hoe merk je dat je dyslectisch bent?

Je hebt al veel geoefend met lezen en toch gaat het nog niet zo vlot of maak je nog veel fouten. Dat is dyslexie. Ondanks veel oefenen met lezen en spelling, blijft lezen en spelling lastig. Het moeilijkst is het lezen van losse woorden. Vaak gaat het lezen van teksten en boekjes wat beter.
Bij spelling merk je dat je woorden heel vaak moeten oefenen voordat je ze goed kan schrijven. Je twijfelt vaak over letters… schrijf ik hier nu een ei of een ij..? een f of een v… één a of toch twee..?

De Jungle van Dyslexie

Leren lezen kun je wel vergelijken met leren lopen in de jungle. Bij kinderen zonder dyslexie, gaat lezen en schrijven vanzelf. Ze hoeven er bijna niets voor te doen. Er zijn voldoende paadjes en het lopen is niet vermoeiend. Voor lezen en schrijven hoeven deze kinderen niet hard te werken.

In de dyslexiejungle gaat dat anders! Leren lezen en schrijven gaat niet vanzelf. De paadjes moeten nog gemaakt worden en dat is hard werken! Samen zoeken wij naar oplossingen om met de dyslexie om te gaan. Wat kun je doen als je met woorden ‘in de knoop’ raakt?
Wat kun je doen als je oefent en oefent, maar je komt niet verder? Hoe kun je toch boeken lezen, zonder dat het heel veel moeite kost? Het is best een hele klus, het is best hard werken, maar samen komen we er wel!

Wil je de Dyslexiejungle gebruiken voor je spreekbeurt? Vraag je behandelaar of je de grote posters een dagje mag lenen.

Hoe gaat een onderzoek naar dyslexie?

Op school oefen je eerst een tijdje extra met lezen en spelling. Je doet mee met de gewone leeslessen en daarnaast oefen je nog drie keer per week in een groepje, soms nog wel vaker. Als je ondanks al dat extra oefenen nog steeds laag scoort, dan kunnen je ouders je aanmelden voor een dyslexie-onderzoek. Je komt dan twee keer een ochtend bij ons.
We kijken dan hoe het gaat met woorden lezen en woorden schrijven. Ook doe je computertestjes om te bekijken hoe je met klanken en letters omgaat en hoe je deze bijvoorbeeld onthouden kan. De meeste kinderen vinden dat erg leuk om te doen!

Wat doe je bij een dyslexiebehandeling?

Als je inderdaad dyslexie hebt, mag je bij ons komen voor de behandeling. Je leert hier meer over dyslexie en ook hoe je ermee om kan gaan. Kinderen met dyslexie gaan toch nog goed vooruit als ze op een andere manier gaan oefenen met lezen en spelling. Samen met jou en met je ouders zoeken we uit wat voor jou de beste manier is om te oefenen.

We gaan uitzoeken welke boeken voor jouw soort dyslexie geschikt zijn. Natuurlijk kijken we ook naar wat jou leuk lijkt om te lezen. Dat gaat zeker lukken, want we hebben ontzettend veel boeken waar jij uit kan kiezen! Of het nu de nieuwste en populairste jeugdboeken zijn, of interessante informatieve boeken… we hebben ze allemaal!

Oefenen voor spelling vond je misschien saai… Bij ons oefen je op allerlei manieren met spelling. Zo blijft het oefenen leuk. We werken met een klinkerschema en bouwen woorden met blokjes. Je ziet zo hoe je woorden kan schrijven. Natuurlijk hoort het oefenen met spelling er ook bij. Dat doen we in ons online spellingprogramma Spell-it! Je oefent in de Jungle van Spell-it, je maakt ‘stappen’ in de wereld van het Bamboe-bos, de Jungle-rivier of het Woeste Woud van de klankgroepen. Je kiest op de lespagina welke oefeningen jou vooral helpen. Gelukkig zie je nu wel resultaat en bereik je stap voor stap de doelen die we samen hebben gesteld. Yes, weer een doel bereikt!