Als het lezen nog niet zo vlot gaat en het lezen van werk- en tekstboeken op school is moeilijk, dan zoeken we uit welk hulpmiddel jij zou kunnen gebruiken in de klas. Gelukkig zijn er allerlei hulpmiddelen die je helpen bij lezen en bij schrijven. Je kunt ze bij ons allemaal uitproberen en bekijken wat het beste bij jou past. Ook organiseren we workshops waar je samen met je ouders kunt oefenen met een computer en een programma. Hieronder zie je een paar voorbeelden van hulpmiddelen en programma’s waar kinderen met dyslexie mee kunnen werken.

Hulp bij lezen

Daisylezer

De Daisylezer is een gratis App van Dedicon, de Anders-Lezen-Bieb. Ben je lid van Dedicon, dan kun je een eigen online ‘boekenkast’ vullen. De App leest jouw boeken voor. Je hebt hier wel internet voor nodig, want het lezen kan alleen via ‘streaming’. De App Daisylezer kun je downloaden in de Appstore van Apple, maar is er ook voor Android.

Link voor Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.dedicon.daisylezer2

Dedicon

Link: http://www.dedicon.nl/

Dedicon is de bibliotheek waar je luisterbestanden en Daisyroms van schoolboeken kunt bestellen. Vaak is jouw school er al lid van en kunnen zij de luisterbestanden van schoolboeken voor jou bestellen. Jij kunt zelf ook lid worden. Vraag je ouders om je hierbij te helpen. Ben je eenmaal lid, dan kun je via de site Superboek, de App Daisylezer en de site Audiolezen.nl je favoriete boeken en tijdschriften beluisteren. Het luisteren naar boeken is helemaal gratis!

Superboek

Link: http://www.superboek.nl/

Lezen met je oren! Heb je dyslexie, dan kun je ook boeken lezen met je oren. Gewoon met de site van Superboek. Kies je boeken en zet je op je online ‘boekenplank’. Je kunt de boeken beluisteren door de bestanden te downloaden of via stream.

Yoleo

Link: https://www.yoleo.nl/

Yoleo is Spaans voor ‘Ik lees’. Je ziet de tekst en de plaatjes uit het boek en het wordt ook nog voorgelezen! Het is natuurlijk fijn als de tekst wordt voorgelezen, maar als je meeleest oefen je ook nog eens het lezen zonder dat het veel moeite kost. Zo kan je leuke en spannende boeken lezen die anders te moeilijk zouden zijn. De App van Yoleo is gratis, de boeken niet. Via ons kan je met korting boeken lezen. Vraag maar eens aan je behandelaar.

Lex

Je schooltas in je broekzak…! Geen zin meer om zware boeken mee te sjouwen? Wil je meer vrije tijd overhouden voor sport, gamen of whappen met je vrienden? Dan is LEX iets voor jou. Beluister nu al je schoolboeken via de gratis App van Lex. Je moet wel lid zijn van Dedicon, dus schrijf je snel in op de site!

Meer weten? Kijk op: http://www.ikbenlex.nl/

Tijdens de behandeling leer je hoe je kunt werken met programma’s en hulpmiddelen die voor jou belangrijk zijn. Misschien heb je wel eens gehoord van Alinea, Sprint Plus en Kurzweil? Deze programma’s kunnen jouw boeken voorlezen. Ze helpen je ook bij het typen en leren.