
Scholen
Samen werken aan dezelfde doelen en ‘alle neuzen dezelfde kant op’ zorgt voor succes in de behandeling. We streven naar een sterke driehoek van samenwerking tussen ouders, school en zorg. Als KBC-dyslexie hebben we veel kennis op het gebied van lees- en spellingbehandeling, maar ook van alle lees- en spellingmethoden die op school gebruikt worden.
Samenwerken
Een succesvol dyslexietraject geven we samen vorm: Ouder & Kind, school en dyslexiezorg werken samen om te komen tot de meest passende aanpak. De aanpak wordt beschreven in het IZP, het Individueel Zorgplan – deel 2. Hierin worden de adviezen op maat beschreven. Het IZP wordt na 6-8 weken met ouders en school besproken. We gaan er vanuit dat kinderen met dyslexie, naast de individuele begeleiding bij het KBC-Dyslexie, op school zorgniveau 3 aangeboden krijgen. Het is dus zeker niet zo dat wij de begeleiding ‘overnemen’. Het kind zit immers het grootste deel van de week op school. We denken graag mee over een passend lees- en/of spellingaanpak op school, bijvoorbeeld door een keer mee te kijken en mee te denken. Ook is het mogelijk dat een rt’er of onderwijsassistent eens (online) meekijkt bij de dyslexiebehandeling bij het KBC. Kijk voor meer informatie in de Flyer voor scholen.
Psycho-educatie
De behandeling start met psycho-educatie over dyslexie. Dit start met luisteren en erkennen van de problematiek rondom dyslexie. Welke hobbels en moeilijkheden ervaart de leerling, maar ook: Wat lukt er wel? Het thema de Jungle van Dyslexie (Jesse heeft Dyslexie, 2012) wordt hiervoor gebruikt.
Daarnaast gaan we op zoek naar de talenten van de leerling. We hanteren de brede, inclusieve versie van talent: Waar wordt je blij van? Wanneer vliegt de tijd? Waar laadt je batterij van op? Aandacht voor talent zorgt voor veerkracht en dan kan de leerling met dyslexie de uitdagingen die bij zo’n intensief traject horen, beter aan. Kijk voor meer informatie op de pagina Talentfluisteren of de folder Talentfluisteren bij het KBC-Dyslexie.
Behandeling van lezen
Kernwoorden bij de behandeling van lezen zijn: leesplezier, leesmotivatie, succeservaringen. De behandelaar en de leerling gaan samen ontdekken ‘wat werkt wél’? Dat start met leesexperimenten. Diverse leesaanpakken en leesstrategieën worden toegepast om te ontdekken:
- Wat zorgt ervoor dat de leerling een woord kan decoderen?
- Wat zorgt voor woordherkenning?
- Wat zorgt voor vloeiend lezen?
- Wat genereert leesmotivatie en succes?
In de behandeling wordt altijd betekenisvol gewerkt, binnen de context van de mooiste en rijkste kinder- en jeugdboeken. Elke behandellocatie van het KBC-Dyslexie staat vol met de meest recente jeugdboeken. De boeken mogen mee naar huis, maar mogen ook op school gelezen worden. De leesbehandeling is geslaagd als een leerling functioneel geletterd is, dat wil zeggen: De leerling kan lezen (zelf óf met een hulpmiddel) wat hij/zij wil lezen voor plezier of moet lezen om informatie op te doen.
Behandeling van spelling
Bij de start van de behandeling wordt er, indien nodig, eerst aandacht besteed aan de basis van spelling: het klankzuivere level. Er is specifieke aandacht voor de klank-teken-koppelingen, het uitluisteren van woorden en het verdelen in klankgroepen. Wanneer dit level voldoende beheerst wordt, worden de basisregels van spelling aangeboden: langer-maak-woord, eer/oor/eur, voorvoegsels, let-op-medeklinkers ch/cht, eeuw/ieuw/uw enzovoorts. Na afronding van dit level, stappen we over naar level 3, waarbij de klankgroepregels uitgebreid aan bod komen. Level 4 bestaat uit een aanbod van de weet- en leenwoorden.
In de behandeling zorgen we voor een combinatie van de formuleringen die passen bij de spellingmethode van school + een beproefde methodiek voor kinderen met dyslexie. De KWeC-methodiek maakt gebruik van visuele ondersteuning van blokken en kleuren. Veel kinderen met dyslexie vinden de verbale en auditieve instructie lastig en hebben baat bij de hele visuele aanpak zoals we die hanteren bij het KBC-Dyslexie.
Wanneer leerlingen de klankgroepregels onder de knie hebben, kunnen we vaak weer de aansluiting zoeken bij het spellingprogramma van school. Op dat moment zullen we middels preteaching aansluiten bij het aanbod van de klas.
Ons online spellingprogramma Spell-it biedt de mogelijkheid om een eigen leerlijn te volgen, maar óók aan te sluiten bij het spellingaanbod van de spellingmethodes zoals o.a. STAAL 1, STAAL 2, Taal Actief 5, Nieuw Nederlands Junior en Plezier in Taal (PIT). Wekelijks zetten we online huiswerk klaar. We adviseren om dit, indien mogelijk, twee keer op de weektaak van school te zetten. Regie en feedback van de leerkracht of onderwijs assistent op het oefenen is essentieel voor effectiviteit.
ICT-hulpmiddelen
Binnen de behandeling maken kinderen kennis met verschillende ICT-programma’s voor dyslexie. Ook hierbij sluiten we, zo mogelijk, aan bij de programma’s die ook op school gebruikt worden. Zo helpen we kinderen zelfredzaam te worden met lezen en schrijven in de dagelijkse praktijk op school. Zie ook de pagina over Hulpmiddelen.
Veel scholen in de regio zijn bekend met onze werkwijze en zijn erg tevreden over de manier waarop wij samenwerken en afstemmen. Het KBC Dyslexie heeft al verschillende behandellocaties op scholen. Heeft u belangstelling voor het realiseren van een behandellocatie op uw school? Bel of mail ons voor de mogelijkheden: 038-4546400 of info@kbc-dyslexie.nl.

Hoe meld ik een leerling aan?
Is de leerling ingeschreven in de gemeente Zwolle dan kunt u als school de aanmelding doen bij de ‘Poortwachter’ van de gemeente Zwolle die aan uw school verbonden is. De Poortwachter beoordeelt het dossier en zal indien de leerling in aanmerking komt voor onderzoek binnen de vergoedingsregeling een ontvankelijkheidsverklaring afgeven. Met deze ontvankelijkheidverklaring kan de aanmelding bij KBC-Dyslexie plaatsvinden.

Samenwerking
Samenwerken en afstemmen met betrokkenen op school zien we als een essentieel onderdeel van het dyslexietraject. Op sommige scholen gaat dat heel makkelijk omdat er een behandellocatie van het KBC-Dyslexie op de school is.

Scholing
Het KBC-Dyslexie biedt diverse mogelijkheden voor scholing of workshops aan.